Изобрети, за да научиш!

Водещи: Д-р Гари Стейгър и Силвия Мартинез

Период на провеждане: 30-31.10.2022 9:30 до 17:00 ч., 12:30-14:00 – обедна почивка

В цената на обучението са включени обяда и кафе паузите.

Обучението завършва с придобиване на 2 квалификационни кредита Тракийския университет.

Ако имате нужда от настаняване, можете да погледнете хотел Диана 3, Bulhotel Pritzker Apartment, Елейт плаза хотел, общежитие на НСЦ (0884 210 349 Орлин Марков).

 

Описание на курса

В тази работилница ще преживеете целия творчески процес около създаването (евентуално в екип) на интересен за Вас продукт, който може да се споделя.

Идеята за STEAM образование оживява, когато изкуство, математика, неостаряващи занаяти и природни и компютърни науки се комбинират във физически проекти. Ще работите върху идеи, които включват информатика, инженерство, математика и физика (и ще ги реализирате). По време на работилницата ще използвате безплатни и/ли бюджетни технологии и ресурси, достъпни за българската класна стая.

Дори да сме виждали и дори прилагали подобни образователни методи в действие, Гари и Силвия ще ни помогнат да (пре)открием мощните идеи, свързани  конструкционизма и изследователския подход в контекста на STEАM базирани проекти. Водещите ще ни покажат на практика как да работим за устойчиво подобряване на учебната среда и как да я трансформираме чрез съчетаване на най-модерните дигитални технологии с прогресивните традиции и със съвременните образователни теории.

 Освен практическата част в тази работилница ще дискутираме: 

  • Какви са основните концепции и смисъл на STEM пространствата
  • Кои са елементите на проектно-базираното учене
  • Как да подготвим  инструкции за работа
  • Какво означава Дизайн и инженерство за деца
  • Каква е ролята на учителяв среда, в която ученикът е централната фигура
  • Как физическата среда подпомага ученето чрез преживяване
  • Кои са необходимите технологични средства и материали

Курсът е подходящ за учители по всички предмети и нива на умение и всички, които се интересуват как да прилагат изследователски подход и как да работят в партньорство с колеги от други академични области, за да създадат провокиращи за децата STEAM проекти и предизвикателства.

Необходими са само лаптоп и любознание – ние ще осигурим останалото.

За водещите:

Д-р Гари Стейгър е американски образователен експерт, консултант, учител. Поддръжник е на компютърното програмиране, роботиката и ученето през правене в класните стаи. Последовател е на Сиймър Пепърт, един от пионерите на идеята за внедряване на принципите на конструкционизма в педагогиката. Стейгър е в авторския колектив на книгата „Invent to Learn: Making, Tinkering and Engineering in the Classroom“, определена като „библията“ за това как да се използват училищните пространства за учене чрез правене (The Maker Movement).

Силвия Мартинез е специалист по образователен софтуер а преди това  е била аерокосмически инженер. Тя пише, говори и защитава със страст идеята за автентично образование, насочено към бъдещето. Мотото ѝ е „Empower the learner”, което в свободен превод звучи като „Да дадем сила на учещите, да им дадем възможности, да ги овластим да формулират проблеми и да вземат решения“, с една реч – да ги поставим в центъра на образователния процес с вяра, че могат повече отколкото обикновено очакваме от тях в час. Това свое мото Силвия осъществява в цялостната си професионална дейност. Съавтор е на книгата Invent To Learn: Making, Tinkering, and Engineering in the Classroom, в която говори как модерните технологии могат да се впрегнат за стимулиране на творческия потенциал на учениците от най-ранна възраст и споделя добри практики от опита си в международен контекст. Изнася доклади по покана на международни конференция, свързани с новите технологии и изследователския подход в образованието, влиянието на 4-та индустриална революция и последните постижения и тенденции в образованието по STEM и STEAM,

Само 50 места