Форумът за STEAM идеи е в края на октомври

 Форумът за STEAM идеи е в края на октомври

STEAM школо под пара

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” е един от приоритети на Министерство на образованието и науката през последните години. Програмата има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEAM.

От 29 октомври до 1 ноември Учебен комплекс “Българско школо” в партньорство с Академия за родители организира събитие, което ще постави на дневен ред темата за ефективната организация и използване на STEAM пространствата в училищата.

Деца, родители, учители и специалисти ще разгледат възможните подходи на работа в подобно пространство и ще дискутират от каква подкрепа се нуждаят учителите, за да се възползват от предимствата му и за да организират смислен учебен процес.

На фокус ще са особеностите на изследователския подход при организирането на учебния процес и дългосрочните ползи, които такъв модел на обучение би могъл да има за мотивацията и развитието на учениците.

Събитието ще отвори общо пространство, в което ще се съберат и ще се обсъждат въпроси и идеи по темата училища, институции, НПО, бизнес.

На събитието очакваме:

  • 300+ учители и директори
  • 200+ ученици
  • 20+ добри практики
  • 40+ организации

Какво ще се случи в рамките на четири дни?

Форум за идеи – за учители и директори

Форум за обмяна на добри педагогически практики и запознаване с водещи организации. В рамките на два дни – 29 и 30 октомври, ще се обсъждат темите:

  • използване на STEAM пространството в училище за развиване на изследователски умения у учениците;
  • изследователски подход;
  • проектно-базирано обучение;
  • концептуално учене.

Входът за форума е свободен.

Докосни наука – за ученици, учители и директори

Експо на STEAM работилници за деца и възрастни. Участници са различни организации и компании, работещи в областта на СТЕМ обучението, които показват свои продукти, правят демонстрации как те могат да се използват, споделят идеи и опит.

Докосни наука ще се проведе на 29 и 30 октомври и е с вход свободен.

Работилница с Гари Стейгър – за STEAM учители

В рамките на два дни – от 30 и 31 октомври, ще се състои задълбочена и практическа работилница за 50 учители. Нейн фокус ще е изследователския подход и ученето чрез правене. Ментор ще е водещия експерт в света Гари Стейгър.

На 1 ноември учителище ще участват в еднодневен уъркшоп-демонстрация с ученици, с които Гари Стейгър ще проведе “урок” в новото СТЕМ пространство в Учебен комплекс “Българско школо”.

Важно: за работилницата с Гари Стейгър е нужен билет. Местата са ограничени.

STEAM школо под пара е първото от поредица ежегодни събития, организирани от “Българско школо” и свързани с прилагането на изследователски подход в обучението.